Overname van het emblematische Glaverbel-gebouw

In maart 2020 verkocht UBS Euroinvest Immobilien het Glaverbel-gebouw voor bijna 100 miljoen euro. De koper is Buysse & Partners, een onafhankelijke investeringsmaatschappij uit Antwerpen. De onderneming bezat al een ander emblematisch gebouw in Brussel tegenover het Glaverbel aan de overkant van de steenweg, namelijk het CBR-gebouw ontworpen door architect Constantin Brodzki.

Voorafgaand aan de verkoop liet UBS zich bijstaan met advies door Treex, dat voor het bedrijf ook een technische due diligence van het Glaverbel uitvoerde. Het gebouw kreeg die naam overigens omdat glasfabrikant Glaverbel er tot 1981 zijn hoofdkantoor had. Latere gebruikers van het gebouw waren onder andere gereputeerde vastgoedbedrijven, zoals CFE en Befimmo. Recent werden pogingen ondernomen om het gebouw een nieuwe naam te geven en zo te ‘breken’ met de oorspronkelijke gebruiker. Maar net als bij andere iconische gebouwen (Royale Belge, BP Tower ...) blijft men toch vaak de originele naam gebruiken.

Het cirkelvormige kantoorgebouw van 31.000 m² werd in 1964 ontworpen door vier architecten, namelijk Renaat Braem, Pierre Guillissen, André Jacqmain en Victor Mulpas. Het Glaverbel werd bekend omwille van zijn ecologische en residentiële ontwerp. De architectuur van het gebouw sloot naadloos aan bij de groene omgeving van de site en de residentiële aard van de buurt. Tijdens de bouw zijn de meeste bomen onaangeroerd gebleven: de ronde structuur van het gebouw werd letterlijk rond de natuur gebouwd in plaats van dat de natuur plaats moest maken voor het nieuwe gebouw.

Het gebouw bleek al gauw aanzienlijke tekortkomingen te vertonen op het gebied van isolatie, verwarming (luide airco) en functionele compartimentering van de werkruimten. Toen CFE er in 1996 vertrok, heeft de eigenaar het Glaverbel volledig gerenoveerd, wat met een stevig prijskaartje kwam. Na de renovatie en ‘branding’ trok het gebouw nieuwe huurders aan. Bij de overname door Buysse & Partners was het voor meer dan 90% verhuurd aan 25 bedrijven, waaronder de Belgische dochteronderneming van de internationale vastgoedadviseur Colliers International.